Close

Mitja Janc | Blog

Zapisi o Mehiki in druge misli

Close

No products in the cart.

Mehika nova Kitajska?

Mehika nova Kitajska?

 “Mehika bo nova Kitajska” je na začetku lanskega  leta dejal Donald Trump na obisku v Mehiki in katerega so povzeli skoraj vsi mehiški časopisi. Mehika zaradi svoje geografske lege, demografske sestave družbe in izobraženosti, navezanost na standarde in proizvodne procesa ZDA ter poceni delovne sile, postaja raj za proizvodnjo podjetij ZDA, Kanade in drugih držav Latinske Amerike.

“Mehika konkurenčnejša od Kitajske” je na prvi strani konec leta 2014 oznanjal mehiški časopis El Financiero. Konkurenčnost (kot moto politike) se kaže v novih tovarnah in s tem delovnih mestih. Medtem ko so na Kitajskem plače v obdobju 2000-2005 zrasle 5% in 2005-2010 za 19% so v Mehiki od leta 2000 plače rasle 0.7 do 1% letno. Tudi mehiška valuta Peso Mexicano (MXN) je od leta 2003 do 2012 izgubila 15% svoje realne vrednosti, kitajski juan pa je v istem obdobju zrasel za 20%.

S prvim januarjem so v Mehiki povečali minimalno plačo za 4,2% in tako znaša nekaj več kot 70 pesov za cono A (večja in bolj industrializirana mesta ) ter cona B približno 66 pesov. Minimalna plača je določena za dnevno plačilo in tako ob trenutni menjalni vrednosti znaša približno štiri evre. Mehika ima med državami OECD najnižjo minimalno plačo, v državi jo prejema 13,7% prebivalcev (po mnenju strokovnjakov to število ne odraža popolne slike, sa j so vštete vse oblike dela, tudi polovični delovni čas, samozaposleni v kmetijstvu ipd.).

Po podatkih Nacinalnega inštituta za medicinske znanosti in prehranjevanje stane košarica priporočljivih 40 izdelkov v trgovini 195 MXN (cena je nekoliko nižja na tržnici). Po izračunih Ekonomske fakultete Univerze  UNAM lahko mehičan z minimalno plačo kupi le 34% osnovne košarice v primerjavi z letom 1987. Pica v gostilni stane 80 MXN, mednarodno primerlivejši artikli kot je starbucksov  frapuchino stane 62 MXN, otroški menu v McDonaldsu stane 50 MXN, za kar mora mehičan z minimalno plačo delati skoraj 6 ur….več na Finance.si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Želiš sporočilo ko bo kaj novega?
Vpiši se na listo!
Ne prikaži več tega sporočila!