Close

Mitja Janc | Blog

Life impressions

Close

No products in the cart.

Ni pravil v neformalni prodaji na ulici

Ni pravil v neformalni prodaji na ulici

Ljudje v Mehiki množično uporabljamo ponudbo neformalnih storitev. Pri tem ne mislim samo na delo na črno v na primer avtodelavnicah, kjer vam opravijo kakšno storitev brez računa, ampak predvsem na posebne mestne ulične storitve. Del se jih odvija na prometnih križiščih velemest. Razpoložljivi in v trdo valuto prevodljivi čas voznikov v prometnem vrvežu zagotavlja prodajno mesto za krpe, napitke, zgoščenke, sadje, igrače , časopise, rokave za zaščito pred soncem, prigrizke, testo hostij,  dežnike, za zastave ob praznikih, pa tudi klobuke, kostume, dodatke za telefone, motorno olje in še bi lahko našteval. Na istem mestu so vedno isti ljudje. Lokacija rezervirana, najeta ali zakupljena? Ne vem, zelo pogosto pa se mi zdi, da je tudi ta neformalni posel organiziran.

Ulični zvoki, navade in prodajalci

Na križišču, kjer vsak dan povprečno čakam dve rdeči, prodaja mož srednjih let brisalce, senčila za avtomobilska okna in volane. Vztrajno mi jih ponuja. Nekega dne mu slabe volje zabrusim, “pa kaj bom kupil volan, ko pa imam nov avto“ “Zapelji na stran, ti ga takoj zamenjam, pa boš videl, da je boljši!” mi samozavestno odgovori. S posmehom odgovorim “No gracias”, ki sem ga pozneje obžaloval, češ, ali nisem užalil človeka, ki prodaja za preživetje, pa še nobeden ne kupi volana. Popoldan, na istem križišču, prepeva “upokojena” gospa, izgleda, da prej zaradi veselja kot zaradi denarja poje in brenka po tisti eni struni kitare.

Poseben naziv imajo ljudje  z vrtečimi krpami v rokah na parkiriščih, ki usmerjajo voznika  “Viene-viene”, kar pomeni “še malo, še malo”. Vsak ima območje, na katerem nudi tudi čiščenje avtomobila (trideset pesov), večinoma pa pobirajo neobvezno kvoto od enega do pet pesov za usmerjanje. Marsikoga preseneti, ko v modernih milijonskih mestih s podzemno železnico sreča konjske vprege z vozom. Kot sem pozneje odkril pri prenavljanju stanovanja, so to ljudje z nadvse uporabno storitvijo. Ukvarajajo se z odvozom odpadnega materiala manjših gradbišč. Deponija ni enostavno dostopna, pa tudi nobeden zares ne ve, kje je….več na Finance.si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Želiš sporočilo ko bo kaj novega?
Vpiši se na listo!
Ne prikaži več tega sporočila!